Lidt om eddike

Eddike

Eddike er en sammenblanding af eddikesyre (også kemisk kaldet CH3COOH) og vand, som normalvis er i forholdet 2,5-8:100. Eddike har mange gode egenskaber, heriblandt som syrlighedsskaber inden for madlavning og afkalker inden for rengøring.  

Hvad er eddike?

Betegnelsen eddike – det være sig lagereddike, vineddike eller riseddike – kommer af, at produktet skabes ved opløsning af eddikesyre i vand. Herved kan man lave et hvilket som helst forhold blandt de to bestanddele, men det almindelige i færdige produkter er 2,5-8 % syre. Den kemiske formel for eddikesyre er desuden CH3COOH, hvilket betyder, at denne er opstået ved omsætning mellem methanol og kulmonoxid. Derudover har eddikesyre en omtrentlig pH-værdi på 2,4, hvad der gør den hjemmehørende i gruppen af svage syrer.

Nyttige egenskaber ved eddike

En af de ting, som eddike i flittig grad bruges til, er madlavning. Her kan det bl.a. benyttes i salater som dressing, i sovse som syrlighedstillægger og i drinks. Tillige er det et vældigt godt holdbarhedsforlængende middel, hvilket anvendes til syltning af agurker, asier, græskar og lignende.

Derudover er det en god idé at have eddike ved hånden i forbindelse med rengøring, da denne er en suveræn afkalker af f.eks. kaffemaskiner, kedler eller badeværelsesklinker.

 

 

Lidt om eddike
Rul til toppen