Cybersport – Nettet som en sportsgren

Der er meget sport på nettet – og nettet kan bruges til sport

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

Når man taler om luft til luft varmepumpe, så er det ofte til at producere varme i f.eks. sommerhuse, men nogle steder bruges de også til almindelige parcelhuse huse.

Grunden til at denne varmepumpe hedder som den gør er, at den faktisk fungerer ligesom det vi ofte kender som aircondition. Den virker nemlig sådan, at der bliver suget luft ind fra ydersiden af huset. Der sidder altså en maskine, som sørger for at trække luften indenfor. Herefter trækkes den igennem nogle rør og ind i maskinen indendørs, som vil sørge for at luften har den helt rette temperatur, når den så igen pustes ud inde i huset.

Luft til luft varmepumpen fungerer altså ved, at den trækker luften udefra og varmer den op hvorefter den puster det ind i huset. Samme princip som en aircondition, blot med modsat fortegn.

Derfor er det smart med en luft til luft varmepumpe

Det sted hvor man ofte finder sådan en varmepumpe er i sommerhuse og det er der en helt speciel grund til.

Det er nemlig sådan, at i et sommerhus er der ikke altid lavet varme i f.eks. rør og der er måske ikke installeret radiatorer. Det betyder, at man i stedet skal bruge el-radiatorer, som er utrolig dyre eller måske en form for brændeovn, som er et bøvl at arbejde med.

Her bliver det eneste fornuftige alternativ så en luft til luft-varmepumpe. Da den som udgangspunkt er ret billig at købe, så er den ideel at bruge i sommerhuset, hvor man ikke opholder sig hver eneste dag. Det betyder altså, at du i det lange løb kan spare rigtig mange penge. Den har dog også nogle mindre ulemper, såsom f.eks., at den ikke kan puste luft til hele huset så effektivt som f.eks. en radiator i hvert lokale vil gøre det og man skal stadig have opvarmning af vandet, da den naturligvis ikke klarer det.

Hvordan adskiller luft til luft varmepumpen sig fra andre typer varmepumper?

En luft til luft varmepumpe adskiller sig fra andre typer varmepumper ved, at den kun bruger luft som energikilde og ikke jord eller vand. Dette gør den mere fleksibel og nemmere at installere, da der ikke er behov for at grave jordvarmeslanger ned eller have adgang til en vandkilde.

En anden forskel er, at en luft til luft varmepumpe primært er designet til at producere varme til rumopvarmning ved at puste varm luft indenfor og ikke til opvarmning af brugsvand eller varmt vand til radiatorer. Den fungerer som nævnt tidligere ved at suge luft ind udefra og varme den op, hvorefter den blæses ud i huset. Dette gør den velegnet som opvarmningskilde i f.eks. sommerhuse eller mindre rum i parcelhuse.

En jordvarmepumpe eller en luft til vand varmepumpe derimod kan også producere varmt vand til brug i huset, hvilket en luft til luft varmepumpe ikke kan. Disse typer varmepumper er derfor mere velegnet til helårsboliger, hvor der er behov for både opvarmning og varmt vand.

Opsummering

Samlet set er en luft til luft varmepumpe en ideel løsning til sommerhuse eller mindre rum i parcelhuse, hvor der ikke er behov for opvarmning af brugsvand eller varmt vand til radiatorer. Den er billig at købe og nem at installere, da den kun kræver adgang til luft som energikilde. Dog er det vigtigt at bemærke, at en luft til luft varmepumpe ikke er lige så effektiv til at opvarme hele huset som f.eks. en radiator i hvert lokale. Derudover skal man stadig have en anden løsning til opvarmning af vandet.

Hvis man derimod har behov for både opvarmning og varmt vand, vil en jordvarmepumpe eller en luft til vand varmepumpe være mere velegnet. Disse typer varmepumper kan producere varmt vand til brug i huset og er derfor bedre egnet til helårsboliger.

I sidste ende er valget af varmepumpe afhængig af ens specifikke behov og krav. En luft til luft varmepumpe kan være en økonomisk fordelagtig løsning til sommerhuse eller mindre rum, hvor der kun er behov for opvarmning af selve rummet. Men hvis der er behov for både opvarmning og varmt vand, bør man overveje en jordvarmepumpe eller en luft til vand varmepumpe, da disse kan levere begge dele.

 

Hvad er en luft til luft varmepumpe?
Rul til toppen