Foredrag på øen

Gennem en længere årrække har min kone og jeg holdt vores sommerferie på en lille ø i det sydfynske øhav. Vi har gennem årene lejet det samme sommerhus hos en lokal landmand, hvis far for mange år siden byggede huset nogle hundrede meter væk fra gården og med en beliggenhed tæt ved stranden, hvilket giver en helt fantastisk havudsigt fra huset.

Vi har holdt meget af vores ferier på øen, hvor vi i fulde drag har kunnet nyde roen på den lille ø, der såmænd bare har omkring 80 fastboende indbyggere, men i sommerperioden er der selvfølgelig en hel del flere mennesker på øen.

Nu er det mange år siden, at vi begyndte at snakke om, at vi godt kunne tænke os at flytte over til vores lille ø permanent, når det blev tid til at nyde vores otium. Og for tre år siden valgte vi at sætte handling bag tankerne, selv om vi var en smule betænkelige ved, om vi kunne finde os til rette i det lidt isolerede øsamfund om vinteren.

Men det har ikke været noget problem, og det kan vi blandt andet takke vores lokale, kvindelige købmand for. Hun er en meget aktiv dame, og hun har blandt andet fået en ordning med biblioteket i Svendborg, så hun i sin butik har et mindre udvalg af biblioteksbøger, vi beboere kan låne.

Men ikke nok med det, for Yrsa, som købmanden hedder, tog for et par år siden initiativ til at oprette en foredragsforening med det formål at tilbyde øens faste beboere lidt kulturel føde om vinteren. Og det skulle primært være forfattere der holder foredrag.

Den forening kendte vi faktisk ikke noget til, den gang vi bare holdt ferie på øen om sommeren, for på den årstid lå foredragsforeningen i dvale. Så det var en glædelig overraskelse for os, da vi en dag nogle få uger efter, at vi var flyttet til øen permanent, fik øje på et opslag i købmandsbutikken med en plan for den kommende vinters foredrag.

Yrsa fortalte os, at øens lille forsamlingshus plejede at være fyldt godt op på disse foredragsaftener, som selvfølgelig også danner ramme om almindeligt, socialt samvær. Derfor er det stort set samtlige øen beboere, der deltager i foreningens arrangementer, og i kraft af et kommunalt tilskud, som gives til de små øer i Danmark, har det været muligt at lokke ikke så få mere kendte foredragsholdere til øen.

Yrsa nævnte, at de fleste af dem gerne kommer og holder foredrag uden at skulle have noget honorar. De er såmænd tilfreds med at få betalt deres udgifter i forbindelse med besøget på vores ø.

Nu har vi for nogle få dage siden været til det første af vinterens foredrag. Det var en lidt mindre kendt forfatter, der berettede om, hvor vanskeligt det kan være for en næsten ukendt forfatter at slå så meget igennem, at man kan leve af sit forfatterskab. Han gjorde det godt og meget levende, så det blev en god aften med masser af kulturelt input. Så nu glæder vi os til de øvrige fem aftener med foredrag i denne vinter. Og vi glæder os især til at høre om en af de mest omtalte coaching bøger i Danmark – Virkeligheden er klog.

Foredrag på øen
Rul til toppen